Mester

Sfaturi utile

Recomandări de utilizare a adezivilor MESTER
2009. 04. 24.
La lipire se realizează o legătură permanentă și insolubilă între două suprafețe. Această procedură devine în ultima vreme mai acceptată față de metodele clasice de fixare (cu șuruburi sau cuie) datorită ușurinței cu care se poate executa și eficacității, respectiv solidității mai mari.

Suprafețe, aderență
Adezivii pot corespunde cerințelor impuse numai dacă sunt aplicate pe suprafețe pregătite corespunzător. Acest lucru se poate realiza prin curățirea de orice fel de impurități (praf, rumeguș, pilitură) și umiditate (apă, ulei, grăsimi). Unele materiale se pot aplica și pe suprafețe ușor umede, dar în general este nevoie de substrat uscat.
Pentru o aderență corespunzătoare se va avea în vedere natura suprafețelor de lipit. În general, suprafețele cu probleme mari sunt polietilena, polipropilena și teflonul.

Necesarul de material
Trebuie urmărit în fiecare caz necesarul corespunzător și optim de material, se va evita aplicarea în exces sau sub cantitatea optimă. Prea puțin poate duce la o lipire care nu va avea rezistența necesară, cantitatea excedentară de adeziv poate duce la perturbarea fenomeleor fizice și chimice care duc la întărirea adezivului. Majoritatea adezivilor MESTER este suficient să se aplice în linie șerpuită sau în puncte. Adezivii pe bază de dispersie se pot aplica și cu gletieră zimțată în cazul suprafețelor mari.

Timpide uscare
Există un timp de corecție diferit pentru fiecare material – după aplicare imediat elementele de lipit încă se mai pot mișca pentru a corecta poziția. După o perioadă anume adezivul devine uscat la suprafață și nu mai lipește. Întărirea în masă are loc între 24 și 48 ore, astfel adezivul ajunge în starea și consistența finală.

Temperatura
Adezivii se vor păstra la temperaturi prescrise, în locuri uscate și răcoroase, în ambalaje închise ermetic. Există o categorie de adezivi care sunt sensibili la îngheț. Este important respectarea intervalului de temperatură de lucru la aplicare – la temperaturi extreme (cald sau rece) nu se va realiza întărirea. Rezistența adezivului, după uscare, la temperaturi este indicată pe ambalaj.

Susținerea elementelor
Se va avea în vedere că numai după întărirea finală a adezivului acesta va ajunge la capacitatea maximă de susținere și portanță. Astfel, în fiecare caz și în special la elemente mai grele, se va asigura o susținere a acestora în poziția dorită pe durata întăririi.

Măsuri de siguranță
Pe durata lucrului se vor respecta întocmai măsurile de siguranță privind protecția personală și al mediului. Se vor folosi echipamentele de lucru prescrise pentru fiecare material (mănuși, ochelari de protecție). Întreținerea uneltelor și curățirea mediului de lucru depinde de natura materialului folosit. Adezivii pe bază de dispersie se pot spăla cu apă, înainte de întărire. Silicoanele și spumele PU se pot spăla cu solvent special. Resturile de materiale și ambalajele vor fi amplasate confor prescripțiilor producătorului și legislației în vigoare.

Lipire cu produse MESTER
O serie de produse MESTER pot fi folosite și ca etanșant și ca adeziv. Astfel, se pot folosi silicoanele (UNIVERSAL, NEUTRU, SANITAR), spumele poliuretanice (SPUMA PU, SPUMA  PU PISTOL), adezivii de construcții și montaj (FIX, DECOR, BITUMINOS) și pentru aproape orice suprafață și orice material recomandăm generația nouă de polimer MS (Montage SUPER).

MESTER vă dorește spor la lucru!