2009. 04. 24.
Etanșanții siliconici sunt materiale cu aplicabilitate universală, dar diversele tipuri disponibile au caracteristici tehnice diferite de care trebuie să ținem cont la alegerea variantei optime pentru un anume scop.Siliconul are o elasticitate durabilă, nu îmbătrânește, rezistă la fenomenele meteo (este rezistent la radiațiile UV), rezistă la variațiile de temperatură și aderă excelent pe majoritatea suprafețelor.
Silicoanele acetoxi (UNIVERSAL, SANITAR, SANITAR TREND, 3000 )
La polimerizarea acestor materiale, pe durata întăririi, se formează acid acetic, care se poate recunoaște pe baza mirosului caracteristic. Cele mai cunoscute domenii de utilizare sunt: în băi sau bucătării, la gresie, la faianță, la rostuiri, la lucrări cu sticlă, etanșeizări pe suprafețe emailate, plăci ceramice sau aluminiu, pentru lipiri, etanșeizări în construcții pe suprafețe care nu sunt pe bază de var.
Nu se va folosi din cauza efectului de corodare:
pe cupru ( apar pete verzi)
pe tablă zincată ( apar pete albe )
pe suprafețe cu conținut de var, ciment ( aderență slabă, atacă suprafața )
Este uzual, ca silicoanele acetoxi să fie aditivate cu adaosuri fungicide, acestea sunt silicoanele sanitare. Se recomandă folosirea a astfel de materiale în spații expuse la umiditate excesivă.
Silicoane neutre (NEUTRU, SANITAR NEUTRU, POLICARBONAT)
Pe durata polimerizării nu se formează acid acetic. Se va folosi la etanșarea suprafețelor metalice (cupru, tablă zincată), la lipirea oglinzilor (nu atacă amalgamul), la lucrări pe suprafețe cu conținut de var sau ciment.